esemény betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Vissza a Természetbe! – A Gresham-kör művészei

2019. november 27. | 17:30 - 18:30

Trianon után – háború előtt. Utak a magyar képzőművészetben

Művészettörténeti előadássorozat a Klebelsberg Emlékházban

  1. szeptember-december

Előadó: dr. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa

 

A két világháború közötti évek hazai képművészetében számos irányzat élt egymás mellett, nem függetlenül a nemzetközi tendenciáktól, de egyben sajátosan magyar jellegzetességeket is mutatva. Ennek a két évtizednek a festészetét, a korszak művészeinek a tevékenységét, illetve a magyar művészet történetében elfoglalt helyét vázolja fel a négy részből álló sorozat.

  1. előadás

Egry József: Visszhang, 1936 körül
olaj, vászon, 116 x 125,5 cm

Magyar Nemzeti Galéria

A 20. század avantgárd irányzatai nem hittek a “látvány”-on alapuló művészetben. A természet szerkezetét, a művészet elvont eszméjét, a boldog jövő utópiáját vagy éppen az ösztönök elfojtott világát kutatták, és állították a művészi alkotás középpontjába.

Az avantgárdnak nem volt teóriája a Szépségről, mert nem a Szépséget kereste, hanem az absztrakt Igazságot. Az avantgárd az 1910-es évek végére a dadaizmus és a szuprematizmus irányzataiban lényegében felszámolta önmagát. Felszámolta az önálló, jelentéssel telített, érzéki Kép integritását, és ezzel együtt magát a Műalkotást is.

A világháború társadalmi, politikai, emberi tragédiája egybeesett a klasszikus művészet önmagát fölszámoló irányzataival. Nem véletlen, hogy a háború utáni szellemi és művészi újjászületés egyik alapeszméje a Természethez való visszatérés gondolata volt. Bernáth Aurél, Egry József, Szőnyi István, Berény Róbert – és sokan mások is – radikálisan szakítottak a korábbi stílusukkal és elindultak “vissza a Természetbe”.

 

Tovább az esemény beszámolójához

 

 

Részletek

Dátum:
2019. november 27.
Időpont:
17:30 - 18:30