esemény betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

VERITAS ESTEK: 1968 – Egy év magyar és világpolitikai dimenziói

2019. november 20. | 17:30 - 18:30

1968 – Egy év magyar és világpolitikai dimenziói. Washingtontól Moszkváig.

Előadó: Dr. Rácz János PhD, tudományos munkatárs, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár

1968 a legkülönösebb esztendők egyike. Diáklázadások Nyugat-Németországban, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban. A fogyasztói társadalom kritikája? Az oktatás megreformálásának a szándéka? Új baloldali mozgalmak?

Mindez együtt jelentkezett a vietnámi háború elleni tiltakozásokkal, a társadalom átformálásának a szándékával, a hippimozgalommal, és a tovább folytatódó fekete polgárjogi mozgalommal, amely még a sport világát sem kímélte. Che Guevara-,  Castro-, Mao romantika a nyugati fiatalok, különösen az egykori gyarmatokról érkező francia diákok soraiban.

Washington eközben politikai válsággal is küzd, amely az elnökjelöltek csatája mellett gyilkosságokkal terhelt, és a Demokrata elnökjelölő gyűlés helyszínén, Chicagóban utcai összecsapásokban csúcsosodik ki.

A másik oldalon, Kelet-Közép-Európában újabb lyuk keletkezett a Szovjetunió vezette blokkban. Prágában a szocializmus megreformálásának szándéka beavatkozáshoz vezetett; mindez Kádár Jánost is nehéz helyzetbe hozta. Washington-Moszkva-Budapest. Vannak-e általános összefüggések, amelyek meghatározták az 1968-as esztendőt?

Miért történt ennyi minden ebben az évben? Erre keresi a válaszokat az előadás.

TOVÁBB AZ ESEMÉNY ÖSSZEFOGLALÓJÁHOZ