esemény betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

KIÁLLÍTÁS – 42 esztendeje ismét Magyarországon. Az Amerikából hazatért koronázási jelvények.

január 5 | 15:00 - 20:00

Szelényi Károly Magyar Örökség-díjas fotóművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja kiállítása

 A kiállítást megnyitja: Prof. dr. Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője

 második világháború végén külföldre került magyar koronáról korábban alig készült fotográfia, ha igen, akkor csak fekete-fehér. Szelényi Károly kétszer kapott megbízást a Szent Korona fotózására. Először negyvenkét éve, a hazahozatal után, majd a húszéves évfordulón. Az 1978 januárjában Cyrus Vance amerikai külügyminiszter vezetésével Magyarországra visszahozott jelvényegyüttesről és koronázási palástról Szelényi Károly készített mindenre kiterjedő, részletes felvételeket.

Szelényi felvételei bemutatták az összes zománcképet, díszítő elemet és technológiai részletet, nagymértékben megkönnyítve Európa egyik legrégibb uralkodói jelvénycsaládjának a vizsgálatát. Voltak olyan pontjai a koronának, amelyeket szabad szemmel nem lehetett látni, de a fényképezőgép által rögzített nagy felbontású képek alkalmassá tették a kutatók számára a legapróbb részletek tanulmányozását is.

Különösen a zománcképekről készültek közeli felvételek, de minden egyéb beavatkozást, érdekes rögzítést, szegecselést és sérülést is megörökített Szelényi objektívje. Ezek a felvételek eljutottak a művészettörténészek egyik legfontosabb nemzetközi képközpontjába, a Marburgi Egyetem archívumába is. Szelényi Károly egészen közelről láthatta a koronázási palástot is, amely, az állaga miatt, a legveszélyeztetettebb volt.

Több mint száz felvételt készítve, négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre haladva fotózta le ezt a nemzeti ereklyét, amely hímzéseiben egyedül őrzi szent királyunk hiteles képmását.

 

A megnyitón prof. dr. Pálffy Géza, a Szent Korona Kutatócsoport vezetője ismerteti a korona jelentőségét, külföldön töltött időszakának a történetét, illetve méltatja a fotók érdemét.

 

Szelényi Károly 1965-től a nyolcvanas évek közepéig a Corvina Kiadó, majd pedig a Kossuth Nyomda, illetve a nyomdán belül alakult kiadó, az Officina Nova munkatársaként dolgozott. 1985-től művészeti vezetője volt a veszprémi F. Szelényi Ház Kiadónak, majd a Magyar Képek Kiadónak. 1970 és 1986 között tanársegédként fotóművészetet tanított a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elődjének tekinthető Magyar Iparművészeti Főiskolán. A Szent Korona és a koronázási jelvények fotózására kapott megbízatást egyik kiemelkedő feladatának tekinti.

 

TOVÁBB AZ ESEMÉNY ÖSSZEFOGLALÓJÁHOZ

Részletek

Dátum:
január 5
Időpont:
15:00 - 20:00