esemény betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

ADALÉKOK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYAR IRODALOMHOZ – Irodalmi előadások a Klebelsberg Emlékházban

2021. szeptember 2. | 18:00 - 19:00

2021 tavaszától ötrészes irodalomtörténeti sorozat indult a Klebelsberg Emlékházban. Az előadások a két világháború közötti magyar irodalmi élet sajátosságaira, a mai napig vitatott alkotóira, eddig kevésbé kutatott vagy éppen elfeledett témáira és alkotásaira hívják fel a figyelmet. A sorozat szerkesztője és felkért előadója dr. Kollarits Krisztina irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Írószövetség tagja.

  1. előadás

Egy sikeres nő a Horthy-korszakban: Tormay Cécile az író, a szerkesztő és a közéleti ember

  1. szeptember 2., csütörtök 17:30

Tormay Cécile a Nobel-díjra felterjesztett sikeres író, egy jelentős irodalmi lap főszerkesztője, a korszak legnagyobb taglétszámú női szervezetének vezetője – élete egy páratlan női karriertörténet a Horthy-korszakban. Halála után utcát neveznek el róla, és szobrot állítanak neki, majd 1948 után művei egy részét betiltják, személye és életműve lassan feledésbe merül. Napjainkban művei újra olvashatók, személye és munkássága azonban meglehetősen vitatott. Tormay Cécile „erénye” és egyben „bűne” a műveiben jól kitapintható konzervatív gondolkodásmód, amely a Horthy-korszak értékrendjét is jellemezte. Az előadás az író munkásságának sokoldalú, több évtizedes kutatómunkán alapuló, elfogulatlanságtól mentes bemutatására törekszik.

Dr. Kollarits Krisztina az ELTE BTK-n végzett, magyar-német szakon, PhD fokozatát 2009-ben szerezte meg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában. Kutatási területe a 20. század első felének magyar irodalma. Tanulmányai és kritikái különböző irodalmi folyóiratokban (Hitel, Kortárs, Életünk, Magyar Napló) jelentek meg, de önálló köteteket is jegyez, mint az „Egy bujdosó írónő – Tormay Cécile” (2010) és a „Csak szétszórt őrszemek vagyunk…” – Tanulmányok a Napkeletről (2014).

Részletek

Dátum:
2021. szeptember 2.
Időpont:
18:00 - 19:00