„Elképzelhető, hogy Klebelsberg Kunó könyvtárában is ott sorakoztak…”

Értékes könyveket adományozott a Klebelsberg Emlékház könyvtárának a Bezuk házaspár, Bezuk Zsolt és a felesége, Bezuk Zsoltné született Jeney Anna Mária.

A tizennyolc kötetből álló, német nyelvű, gót betűs Meyers Konversations-Lexikon történetéről Bezuk Zsoltné, míg az 1920-as magyar kiadású kétkötetes Technikai Lexikonról Bezuk Zsolt emlékezett meg.

„A lexikont nagyapámtól, Jeney Károlytól örököltem – írta Bezuk Zsoltné. – Ő vásárolhatta Bécsben, ahol műszaki egyetemi tanulmányait végezte az 1900-as évek elején. Nagyapám a Kassa-Oderbergi Vasút műszaki igazgatója volt a trianoni döntésig. Ezt követően a felesége, Kazinczy Mária göncruszkai birtokán gazdálkodott, mivel Kassáról menekülnie kellett. A csehek ugyanis – szerencsére már a távollétében – halálra ítélték.

A bűne, a magyarságán kívül az volt, hogy a „székely hadosztályt” platós kocsikon fölvitette Árváig. Sajnos, a trianoni döntésen ez sem segített. Nagyanyám, Kazinczy Mária Kazinczy Ferenc dédunokája volt, a költő legidősebb lánya, Eugénia révén. Édesapja, a dédnagyapám, engedéllyel vette fel a Kazinczy nevet. Tekintettel a családom hagyományaira úgy gondoltam, hogy a könyvek méltó helyre kerülnek a Klebelsberg Emlékház könyvtárában. Különösen, mert azt is elképzelhetőnek tartom, hogy Klebersberg Kunó birtokában is lehetett egy példány a lexikon-sorozatból.”

„A Technika Lexikon mai szemmel nézve is izgalmas, hiszen jól mutatja az elmúlt száz év technikai változásait – fogalmazott Bezuk Zsolt. –  Egyes területeken a fejlődés egészen új irányt vett, más területeken viszont megdöbbentően beváltak az akkori elképzelések. Például a Mozgókép címszó alatt már akkor megsejtették a hangosfilm és a televízió jövőjét.

De a lexikonnak számomra családi vonatkozása is van, mi több a történet némileg a Klebelsberg családhoz is kapcsolódik. Nagybátyám, a könyv előző tulajdonosa, Klebelsberg Kunó feleségének az unokatestvére volt; tudomásom szerint járt is náluk, a hidegkúti házban és valószínűleg annak a könyvtárában is megfordulhatott.”

 

Budapest, 2019. november 29.